Hoppa till huvudinnehåll

Träbaserade konstruktionsmaterial

Bostadsbrist och miljöpåverkan från byggbranschen är stora och akuta samhällsproblem. En del av lösningen på båda dess kan innefatta ökad användning av träbaserade produkter, med råmaterial från en långsiktigt hållbar skogsnäring och långsiktigt hållbara vidareförädlingsprocesser. Vi kommer i framtiden i allt större utsträckning att behöva återbruka redan tillverkade material och komponenter. Samtidigt kommer all nytillverkning att ha ett starkt fokus på minimering av materialåtgång och annan resursanvändning. Sammantaget innebär detta att effektivisering av processer och optimering av material och komponenter är av stor vikt.

Vi arbetar med att ta fram kunskap om träbaserade konstruktionsmaterial och utveckla metoder för analys (konstruktionsberäkningar) som gör det möjligt att effektivisera materialanvändningen i det moderna träbyggandet. Vid avdelningen finns en lång tradition att särskilt studera trä och träbaserade material och frågeställningar som när och hur brott sker, hur materialet påverkas av uppfuktning och uttorkning samt frågeställningar rörande dynamiska egenskaper och vibrationer. De forskningsfrågeställningar som vi fokuserar på kräver vanligtvis angreppsätt med kombinationer av fysiska mätningar och datorsimuleringar baserade på tillämpad mekanik och tillämpad matematik.

Karakterisering av träkomponenter och förband

På senare år har forskningen behandlat karakterisering av mekaniska egenskaper och utveckling av beräkningsmodeller för komponenter av limträ, korslimmat massivträ (KL-trä) och andra träbaserade material. Forskningen innefattar även tillämpningsområden kopplade till anslutningsdetaljer och förband mellan konstruktionselement, t ex skruv- och dymlingsförband samt limfogar. Med mätningar och beräkningar undersöker vi även dynamiska egenskaper för olika strukturer, exempelvis vibrationsegenskaper för träbjälklag vid gångbelastning. 

Brottmekanik

Brottmekaniska beräkningsmodeller används i stor uträckning för att förstå och kunna förutse förlopp vid belastningssituationer som riskerar att ge uppsprickning i träet, exempelvis balkar med hål och urtag samt olika förbandstyper.

Konstruktionsnormer

Med ökad kunskap om det mekaniska beteendet för olika träslag och för olika utformning av konstruktionselement vill vi bidra till ökad materialeffektivitet med bibehållen säkerhet för bärande konstruktioner. I detta arbete bidrar vi till utveckling av konstruktionsnormer och dimensioneringsanvisningar för praktiskt ingenjörsarbete.

Sidansvarig: susanne.heyden@construction.lth.se | 2024-01-22